Відповідне рішення 21 жовтня ухвалив шостий апеляційний адмінсуд і з цього ж дня воно набуло чинності.

Суд скасував дію низки норм Лютневої постанови НКРЕКП про введення такої плати для українських експортерів. Документ визнаний незаконним З момент його прийняття, відповідно всі нарахування також визнані незаконним.

Одним з головних аргументів для суду була невідповідність рішення НКРЕКП європейським правилам і нормам, які Україна зобов'язалася імплементувати.

Ще в травні 2020 р.Енергоспівтовариство офіційно повідомило, що стягування тарифу на передачу суперечить договору про Енергетичне Співтовариство і угоди про асоціацію.

"Є обґрунтованими доводи позивача щодо того, що право Європейського Союзу та Енергетичного Співтовариства імперативно забороняє встановлення оплати тарифу на передачу електричної енергії при здійсненні експорту та тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління при здійсненні експорту та імпорту, як заходи, еквівалентні миту», - йдеться в рішенні суду.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Нагадаємо, суд першої інстанції визнав незаконним рішення НКРЕКП про необхідність плати за передачу електроенергії при її використанні ще 13 липня 2020 р.

Позов проти НКРЕКП щодо цієї норми подавала група ДТЕК, яка є найбільшим експортером електроенергії з України в ЄС.

Раніше всі позовні вимоги НЕК "Укренерго" щодо стягнення з експортером плати за передачу електроенергії, нарахованої на підставі незаконного рішення НКРЕКП, також були визнані судом безпідставними.