Ексмініст охорони здоров'я Уляна Супрун розповіді про цікаве явище, що спостерігається у її пацієнтів.

Йдеться про заперечення. Медичний блогер-просвітитель заявила, що це є захисним механізмом, який включається мозком в складній інформації. Про це Супрун розповіла у себе на сторінці в Facebook.
Читайте Знай в Google News!

"Полягає він у тому, що людина ігнорує події, що відбуваються навколо нього, і поводиться так, немов нічого не сталося. Люди з можливим діагнозом раку, а також їхні близькі, переживають кілька окремих етапів процесу заперечення", — почала розповідати вона.
Далі Уляна Супрун поділилася, що це відбувається в міру того, як люди дізнаються про значення одного або декількох симптомів. Це стосується навіть звичайного кашлю, який не припиняється протягом днів, місяців або років. А на питання про те, чому та чи інша людина не звернеться через цю проблему в лікарню, він відповідає: "Це звичайна справа", "Пройде само", "У мене так все життя".
Заперечення допомагає людині захищати себе, і іноді навіть буває корисно. Але це стосується лише короткострокових симптомів. "У ситуації з кашлем "здорове" заперечення було б в тому випадку, якщо б людина почекав не більше декількох тижнів. За цей час вона б прийняла наявність проблеми, "переварила" нову для себе ситуацію, обдумала можливі ризики і шляхи вирішення. Почався б цей шлях із запису до сімейного лікаря", - додала Супрун.

Небезпечне заперечення, за її словами, слід подолати. Адже в перші місяці пандемії COVID-19 можна було спостерігати масове заперечення хвороби. Супрун підкреслила, що це ж стосувалося і влади, коли кошти з фонду пішли на будівництво доріг за відсутності нормального тестування і незабезпеченості лікарень.
Зараз, при великій кількості хворих, українці продовжують поводитися так, ніби пандемії не існує. Носять маски під носом, не миють руки і влаштовують посиденьки.
Заперечення стосується всіх травматичних для людини ситуацій: вживання алкоголю, великої кількості кредитів, обговорення заповіту, кишенькових грошей підлітку з наркотичною залежністю "на одяг".
"Заперечення як би позбавляє відповідальності за свій вибір і дозволяє звинувачувати інших у помилкових рішеннях", — додала Супрун. А потім колишній міністр охорони здоров'я заговорила про методи, які дозволять приборкати заперечення.
За словами Уляни Супрун, якщо людина стикається з важкою, травматичною ситуацією, то цілком нормально дозволити собі якийсь час не думати про неї взагалі. Якщо ж ви помітили за собою звернення уваги до якої-небудь проблеми, можна чесно вивчити свої страхи, подумати про потенційні негативні наслідки, якщо нічого не робити. Також слід дозволити собі висловити страхи і емоції, поговорити з близькою людиною або звернутися до групи підтримки.

"Якщо ви відчуваєте, що вам складно впоратися з цим усім самостійно, зверніться до фахівця з психічного здоров'я. Якщо ваша близька людина заперечує певний факт дійсності — не тисніть на неї і не намагайтеся агресивно переконати її в правді", - розповіла Уляна Супрун.
Потрібно спробувати вивчити ситуацію самостійно, досліджуючи поведінку близької людини і пошукати інформацію про його симптоми. Це дозволить мати більше фактів про проблему. Потім слід скласти план дій, він повинен бути гнучким.
"Дайте людині час, щоб самостійно опрацювати проблему. У той же час повідомте, що готові в будь-який час поговорити про це. Якщо заперечення стосується хвороби - не намагайтеся змусити звернутися за лікуванням. Запропонуйте для початку зустрітися з медичним працівником", - заявила колишній міністр охорони здоров'я України.
В кінці звернення жінка підсумувала, що слід бути поруч з близькою людиною, не тиснути на нього і намагатися знаходити здорові способи впоратися з проблемою, а не робити вигляд, ніби її не існує.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун викрила тисячі самозванців в Україні: "Страждає більшість"

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

Як повідомляв "Знай.ua", Супрун розповіла несподівану правду про інсульти: "Щохвилини гинуть мільйони клітин"

Знай.ua писав, Супрун попередила про смертельні хвороби через безконтрольне вживання антибіотиків