З окупованого путінськими головорізами Донецька прийшли вельми тривожні та сумні новини. З'явилася інформація, що з місцевих бібліотек, шкіл та вишів зникли книги українською мовою, а учнів насильно змушують слухати байки бойовиків, які воювали проти солдатів ЗСУ.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки публікації Марини Мосієнко в мережі Facebook.

Школа в Донецьку, фото: reuters

"Освітні новини Донбасу, від знайомих педагогів. Те, що викладання ведеться російською, зрозуміло. Але зі шкіл, бібліотек, вишів було вилучено і знищено всі україномовні книги. Я просто в це не можу повірити. Можливо все ж кудись вивезли книги? На Донбасі були мільйони книг. Невже спалили, як у середньовіччі? Кажуть, що ознак "українського періоду" в школах не залишилося. Видерлися і замалювали не тільки символіку, але будь-які натяки на цей темний період в історії "ДНР". Абсолютно нейтральні речі, наприклад, портрети математиків або правила дорожнього руху видані українською теж потрапили "в топку". З цього навчального року у всіх школах "ДНР" введено "патріотичний годинник". Починаючи з першого класу двічі на тиждень. Учням розповідають про "славних" героїв молодих республік, типу Гіві. Часто на такий годинник запрошують військових в якості гостей. Популярний запит на військові історії з вуст учасника боїв з українськими фашистами. Стилістика оформлення класів чорно-червона. Популярною навчальною книгою є "історія ДНР". Тут я не зрозуміла, це підручник або просто нова історична Біблія. Цікаво було б почитати. А ще сумую за вчителями з цих нещасних територій. У нас завжди було багато читачів і авторів з Донецька і Луганська. І освіта там була на високому рівні. А ви щось знаєте про тамтешню освіту?", - розповіла і в той же час запитала у своїх підписників Марина Мосієнко.

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Публікація Марини Мосієнко, скріншот: Facebook

Публікація Марини Мосієнко, скріншот: Facebook

Українці почали активно коментувати публікацію:

Коментарі до публікації, скріншот: Facebook

Варто також нагадати нашим читачам, що переважна більшість українців вважають українську мову своєю рідною, проте перебуваючи вдома її використовують вельми і вельми не часто. Волонтери провели моніторинг за ініціативою "вчи українську", який тривав протягом всього 2020 року. Результатами "Простір свободи" поділився з нагоди Дня української мови та писемності, який в Україні відзначають 9 листопада.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, помер легендарний педагог часів СРСР, який створив геніальні методики навчання.

Як повідомляв Знай.uа, юні тернополяни з граблями оточили могилу соратника Бандери: "Помолимося".

Знай.uа писав, маленького українця з величезною головою залишили страждати в дитбудинку, але знайшлися люблячі серця: "Наш хлопчик".